5 Ocak 2018 Cuma

NEŞELİ GENÇLİK (2006) / PORKY'S (1981)

PORKY'S (1981) 1 saat 34 dakikalık komedi filmi .  Kanada'da 19 Mart 1982 yılında vizyona girmiş. Filmin senaryosu ve yönetmeni Bob Clark (1939-2007), oyunculardan bazıları : Dan Monahan (1955), Mark Herrier (1954), Wyatt Knight (1955-2011) 

The sexual hijinks of a group of mid-teen male students of Angel Beach High School in Florida are presented. Their main goal is to lose their collective virginity. In the process, they embark on games of sexual innuendo with their female classmates, as witnessed by the activities of Billy, Tommy and Pee Wee in their secret surveillance. Pee Wee is the most desperate, that desperation which gets him into one predicament after another, especially as he is the butt of many a prank. A side issue for Tim, basically a good guy, is dealing with his learned racism, which comes to the surface with the arrival to their school of new student, Jewish Brian Schwartz. The sexual pursuits at the school are not limited to the student body as new boys Phys Ed coach, Roy Brackett, has a mutual attraction with cheer-leading coach, Miss Lynn Honeywell, who doesn't want to go all the way; Coach Brackett's goal is to find out why Coach Warren has nicknamed Miss Honeywell "Lassie". All these goings-on..



NEŞELİ GENÇLİK (2006)  - Yönetmen: Mesut Taner, Senaryo: Hasan B. Turhan, Müzik: Murat Özdemir, Görüntü Yönetmeni: Sinan Güngör, Yönetmen Yardımcısı: Süreyya Karakuş, Işık Şefi: Tuncay Ünlü, Set Amiri: Selim Acar, Makyöz: Nevin Kuzucu, Kuaför: Önder Özkesici, Pilot Sesler: Selim Kocabaşı, Sanat Yönetmeni: Ruhan Ünlüer, Kostüm Sorumlusu: Nurdan Tavukçuoğlu, Yürütücü Yapımcı: Mustafa Akıllı, (Şafak Film Stüdyolaraında hazırlanmıştır),



Oyuncular: Boran Etili, Ceyhun Fersoy, Cantuğ Candar, Hazel Atasever, Aras Ferahyan, Selim Yakar, Çağatay Çabuk, Bilgehan Sezer, Hakan Ka, Selma Sonat, Haldun Boysan, Eylem Şenkal, Evren Aykul,



Konu: İstanbul’un zengin semtlerinden birinde bulunan özel bir lisenin basketbol takımının yedi öğrencisi olan Şakir, Cemil, Orhan, Sarı Kafa, Tekin, Nuri ve Osman; üst düzey gelir grubunda yer alan ailelerinin kendilerine sağladıkları ekonomik güvenle, rahat ve çılgın bir eğitim süreci geçirmektedirler.


Gürültülü eğlenceler, olmadık talihsizlikler ve kızlarla yaşanan problemlerle beraber cinselliği ve arkadaşlığı keşfetmeye çalışan grubun çılgın serüvenleri; takımın birbirinden güzel ponpon kızlarının duşuna bakan duvarda keşfetmiş oldukları armatür delikleri ile başlar. Grubun en azılı elemanlarından biri olan Şakir’in henüz hiçbir kadınla ilişki kurmamış olması, arkadaş grubu içerisinde bir sorun halini almıştır. Şakir’in “milli olması” için Orhan, Cemil ve Sarı Kafa bir plân hazırlayarak uygulamaya koyarlar.


Plân devam ederken oynanan maçlar, verilen partiler, revü kızları, hocalarla olan ilişkiler, kavgalar ve komik/ erotik olaylar süresince gençler eğlencenin sınırlarını zorlayacaklardır...



! Sansür kuruluna sitem



Gösterime girecek bir yerli filmi ilk kez bırakıp çıktım, sevgili okurlar. İzlediğim 40 dakika için bile kızıyorum kendi kendime. Dünyanın hemen hemen bütün sinema profesyonelleri bir filme en fazla 20 dakika şans tanır. O süreden sonra izledikleri filmi satın almayacaklarını, dağıtımı yapmayacaklarını, televizyonda göstermeyeceklerini,



festivallerine seçmeyeceklerini bilirler ve vakit nakittir deyip salonu terk ederler.


İş eleştiriye gelince hele söz konusu yerli bir film olduğunda Hollywood üstünyapımlarına elde baltayla saldıran ben hoşgörü meleği kesilirim ama bu kez sabrım taştı:


"Neşeli Gençlik"i ilk duyurulduğunda "Amerikan Pastası"nın Türk versiyonu sanmıştım. Oysa 1980'li yıllarda video salgını sırasında bir sürü örneğine rastladığımız liseli Amerikalıların aşk meşk, cinsellik, okulda rekabet vb. meselelerini kaba bir mizahla, bol pop müzikle, romantik klişelerle ele alan gençlik filmlerinin amatörce bir taklidinden ibaretmiş.

Ortada senaryo olduğuna inanmak mümkün değil, diyaloglar ve espriler çekim anında uydurulmuşçasına acemice, görüntü ve ses kalitesi kötü bir dizininki kadar kötü, oyunculuk müsamerenin ilk provası düzeyinde.


Emeğe sonsuz saygım var ama size ve kendime de saygım var, sevgili okurlar. "Neşeli Gençlik" ekibi kendince emek vermiş olabilir filme ama yaratıcılık, zeka ve sorumluluk duygularını esirgemişler.


İlk kez bir sansür kuruluna hak verdim, hatta az bile sınır koymuşlar: 18 yaşın üstündekileri de korumak gerek.  (
Alin Taşçıyan, Milliyet G)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder