22 Şubat 2020 Cumartesi

KORKUSUZLAR (1965) / GUNFİGHT AT the O.K. CORRAL 1965



Vahşi mücadele PosterGUNFİGHT AT the O.K. CORRAL 1965  / Vahşi Mücadele Leon Uris’in (1924-2003) senaryosundan John Sturges’in (1910-1992) 30 Mayıs 1957’de Amerika’da (USA) gösterime giren “Gunfight at the O.K. Corral” (Kan Davasının Sonu) isimli filminden uyarlama. Filmde başlıca rolleri, Burt Lancaster (1913-1994), Kirk Douglas (1916) ve Rhonda Fleming (1923) paylaşmışlardır.


After a long career as a lawman that made him a legend, Wyatt Earp decides to quit and join his brothers in Tombstone, Arizona. There he would see them in a feud with the Clantons, a local clan of thugs and cattle thieves. When the showdown becomes inevitable, the help will come from Doc Holliday, a terminally-ill gambler who happens to be another Wild West legend. Written by Dragan Antulov <dragan.antulov@altbbs.fido.hr>



korkusuzlar_1965.jpg
KORKUSUZLAR (1965) – Senaryo ve Yönetmen: Semih Evin, Kamera: Rafet Şiriner, Yapım: Roket Film/Semih Evin


Oyuncular: Yılmaz Güney, Fikret Hakan, Erol Taş, Asuman Arsan, Cahide Sonku, Aliye Rona, Danyal Topatan, Asım Nipton, Süheyl Eğriboz, Faik Coşkun, Safiye Filiz, Muammer Gözalan, Renan Fosforoğlu, Çetin başaran

Konu: Karısını  ve çocuğunu bir trafik kazasında yitiren genç kabadayı Yılmaz (Yılmaz Güney), dayanımaz acılar içindedir. Ciğerlerinden hasta olup sürekli öksüren Yılmaz, karısının ve çocuğunun ölümü nedeniyle annesini (Cahide Sonku) suçlar, ondan nefret eder . Oysa aynı  acılan yaşayan yaşlı kadının bu olayda suçu yoktur. Karısının  ve çocuğunun mezarına gittiği bir gün, kan davalı  düşmanları tarafından çevresi sarılır. Yllmaz daha önce, silahlı bir çatışmada kabadayılardan Erol'un (Erol Taş) kardeşini öldürmüştür. Mezarlıkta silahlar çekilir. Tam bu sırada kabadayıların izini süren polis teşkilatında  görevli Fikret (Fikret Hakan), olay yerine gelip çatışmayı önler.

Fikret, Yllmaz'ın çocukluk arkadaşıdır. Aynı mahallede birlikte büyümüşler, birlikte top oynamışlar ve yine birlikte Kore Savaşında omuz omuza düşmanla çarpışmışlardır. Karısının ölümünden  sonra çocuğu Cihan'la birlikte yaşayan Fikret, can dostu arkadaşını  ve Erol'u bu düşmanlığa son vermeleri için uyarırsa da sonuç değişmez. Erol'un adamları Yılmaz'ın dostu Asuman'ı (Asuman Arsan) kaçırıp işkence yaparlar. Silahlar yeniden çekilir. Fikret, arkadaşını tutuklamak zorunda kalır. Yılmaz hapisten çıktıktan sonra, tövbekar olmaya söz verip silahını teslim eder. Ama bu kez Erol ve adamlan rahat durmaz, Fikret'in çocuğunu kaçırırlar. Yılmaz tekrar silahını kuşanır, birlikte kabadayıların üzerlerine giderler. Yılmaz, terk edilmiş bir binaya kapatılan küçük çocuğu bulup kurtarır. Erol, Fikret'in kurşunlarıyla can verir. Yılmaz da bu çatışma sırasında  vurulmuştur. Yılmaz, Fikret ve oğlu gibi sevdiği küçük Cihan'ın kollarında son nefesini verir.

Meraklısına Not: Safiye Filiz, "Dil şad Olacak Diye Kac Yıl Avuttu Felek" ve "Seninle Bir Sonbahar Mevsiminde Tanıştık" adlı iki şarkı okudu. Yıllar sonra piyasaya çıkakarılan filmin VCD'sinde Peri Han, Ülkü Özen ve Süleyman Turan adlı oyuncular görülmektedir. Metraj uzatmak amacıyla araya eklenen bu sahnelerin ve bu oyuncuların  Semih Evin'in yonettiği bu filmiyle ilgisi yoktur. (Agah Özgüç)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder