22 Şubat 2020 Cumartesi

KONYAKÇI 1965 / SHANE


Shane (1953)SHANE 1965 A.B. Guthrie Jr. un (1901-1991)  senaryosunu Jack Sher’in (1913-1988) diyaloglarını  ve yazdığı George Stevens’ın (1904-1975) yönetmenliğinde 1953 yılında çekimi yapılan “Shane” (Vadiler  Aslanı) isimli filmden uyarlama. Filmde başlıca rolleri, Alan Ladd (1913-1964), Jean Arthur (1900-1991), Van Heflin (1910-1971), Jack Palance (1919-2006) oynamıştır.

S
hane rides into a conflict between cattleman Ryker and a bunch of settlers, like Joe Starrett and his family, whose land Ryker wants. When Shane beats up Ryker's man Chris, Ryker tries to buy him. Then Shane and Joe take on the whole Ryker crew. Ryker sends to Cheyenne for truly evil gunslinger Wilson. Shane must clear out all the guns from the valley. 
"Written by Ed   Stephan <stephan@cc.wwu.edu"



FİLM İZLE









KONYAKÇI / BİR YABANCI (1965) Yönetmen:  Tunç Başaran, Senaryo:  Yılmaz     Güney, Görüntü Yönetmeni: Feridun Kete, Yapım: Fer     Film/Fahriye Tamkan

Oyuncular: Yılmaz Güney, Neriman Koksal, Tuncel Kurtiz, Kadir Savun, Oktar Durukan, Atilla Ergün, Ayfer Feray, Talat Gözbak, Devlet Devrim, Ali Şen, Kazım Kartal, Ercan İnangiray

Konu: Küçük bir çocukları olan karı-koca, sahip oldukları top­raklar üzerinde mutlu bir yaşam sürerlerken, birden düzenleri bozu­lur. Topraklarında, komşu arazinin sahibi ağanın gözü vardır. Ağa­nın amacı, küçük toprak sahiplerini baskıyla ele geçirip, kendi top­raklarının sınırlarını geniş bir alana yaymaktır. Baba Kadir (Kadir Savun), baskılar nedeniyle huzuru kaçsa da tehditleri umursamaz. Ağa'ya bütün gücüyle direnir.

Ağanın komşu köylülere tehditler savurup baskı yaptığı sırada, kasabaya uyuz bir at üzerinde garip bir yabancı gelir. Adam, sakallı, kara şapkalıdır. Ve sürekli konyak yudumlamaktadır. Kim olduğu ve nereden geldiği bilinmeyen yabancı, Kadir'in çiftliğinde kâhya olarak çalışmaya başlar. Kadir'in küçük oğlu (Ercan İnangiray), kâh­yayı çok sever. Aralarında sımsıcak bir dostluk ilişkisi kurulmuştur.

Ağanın adamları Kadir'in çiftliğine gelip, yine tehditler savurduk­ları gün, kâhya nedense karşı çıkmaz. Çocuğun gözünde babasının düşmanlarına yenik düşmüştür. Artık çok sevdiği bu garip adam, bir korkaktır onun için. Oysa yabancı, kasabaya gelirken yemin etmiş­tir. Hiçbir olaya karışmayacak, silah kullanmayacaktır.

Çevresinde Konyakçı adıyla tanınan yabancı, bir süre sonra ye­minini bozar. Ağanın köylülere yaptığı zulüm karşısında silahını kullanmaya kararlıdır. Ağayı ve adamlarını yola getirip, kasabadaki tüm kötülükleri ortadan kaldıran yabancı, çocuğun gözünde yeni­den kahramanlaşır. "Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle YılmAZ Güney”, syf, 87"






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder