2 Mart 2020 Pazartesi

BEYAZ BİSİKLET / La Dantellliere




Başrollerini Isabelle Huppert, Yves Beneyton, Florence Giorgetti gibi oyuncuların oynadığı ve senaryosunu Claude Goretta ve Pascal Lainé’ın beraber yazdığı, yönetmenliğini Claude Goretta’nın yaptığı 1977 yılı yapımı "Dantelli Kız" "La Dantellliere" isimli filmden uyar-lama (www.imdb.com)


Storyline

Timid, discreet, and humble, the guileless nineteen-year-old assistant hairdresser, Pomme, lives with her doting mother and works in a Parisian beauty salon. When Pomme's only friend and polar opposite--the experienced, sensuous and independent beautician, Marylène--decides to take her along on a vacation at the heart of Normandy, in the chic seaside resort of Cabourg, the virginal woman has a chance encounter with the cultivated literature student, Francois. Head-over-heels in love with each other, the young and inexperienced couple returns to Paris with big dreams; however, life is as exciting as it is complicated. Now, one of the ardent lovers has a change of heart. Is Francois and Pomme's cold separation inevitable? Written by Nick Riganas



BEYAZ BİSİKLET (1986) – Yönetmen: Nisan Akman Akman, Senaryo: Eriş Akman, “[1]” Görüntü Yönetmeni: Erol Sayıbaşı, Müzik: Mehmet Teoman, Yapım: Elif Film/Mehmet Taluğ

Oyuncular: Derya Arbaş, Yaşar Alptekin, Songül Ülkü, Sedef Ecer, Şebnem Eren, Sonat Bilgin

Konu: Bir gazellik salonunda manikürcülük yapan Sedef’le (Derya Arbaş), Gözde (Songal Ulha) birlikte yaz tatiline çıkarlar. Birbirlerine zık iki ayrı karakter taşıyan Sedef masum, Gözde ise uyanık bir kızdır. İki arkadaş birer sevgili bulurlar. Sedef’in tatil arkadaşlığı büyük bir sevgiye dönüşür ve evlenirler. Ne var ki kısa bir süre sonra farklı kişilikleri ortaya çıkar. Sonuç, kaçınılmaz bir mutsuzluktur.
Ödül: 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde (1986) "jüri 'özendirme ödülü" aldı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Ödülü (4 milyon TL.) ile değerlendirilid.

Eleştirler:

* Film aslına ihanet eden bir "kopya" düzeyinde kalmış, bir uyarlamaya dönüşememiş. İnceliklerden, espiriden yoksun kaba bir senaryo, bir fotoroman duyarlığı, Yaşar Alptekin'in kolay yenilip yutulamaz oyunuyla birleşince, ortada pek önemli bir şey kalmıyor. Bu "temiz" çalışmaya, böylesine temizliğinden ötürü bir jüri özel ödülü değil, bir "Omo özel ödülü" daha yakışırdı. Filmin Kültür Bakanlığınca ödüllendirilmesine gelince... Bu ödüle karşı değiliz. Genç sinemacılar desteklenmeli. Ama filmin dış ülkelerde yollanacağı haberine şaşırdık. (Bakanlığın ödül verip satın. aldığı filmler, otomatik olarak dış ülkelere yollanıyor). Bakanlığın sinema işlerinin başında bulunan zat, sinemadan hiç anlamayabilir (anlamıyor da zaten) ama dış ülkelerde her ciddi sinema adamının ezbere bildiği "Dantelci Kız" filminin yerli kopyasını karşılarında bulanlar bize popolarıyla gülecekler. (Atilla Dorsay, Aslına ihanet eden kopya, Cumhuriyet, 19 Aralık 1986).

** İlk yönetmenlik sınavı veren Nisan Akman'a fazlaca yüklenmeyelim, Bunca kusur arasında, filmin erdemleri kendine özgü güzellikleri yok mu? Elbette ki var. Sedef’in hüzünle sevinçlerinin, geçmişte kalan beyaz, küçük bir bisikletle betimlenmesi ve bu sahnelerin olağanüstü güzellikte olması, bunca kusurlarına rağmen, filmin, fakir kız-zengin erkek arasındaki şablonumsu ilişkilere dönüşmeden düz, sade ve kalıcı sayılabilecek bir görüntü anlatım kıvamına ulalaşması, elbetteki Akman’ın olumlu sayılabilecekyanları….(Burçak Evren, Dantelci Kızdan Beyaz Bisiklete, Güneş G. 19.12.1986)

***  Beyaz Bisiklet fazla özgünlüğü ve derinliği olan bir fılm değil. Ama iyi niyetli bir başlangıç yapan Nisan Akman'ın bundan sonrası için ümit verdiğini belirtmeliyiz. (Erdal çetin, Milliyet, 18 Aralık 1986). “[2]


[1] Başrollerini Isabelle Huppert, Yves Beneyton, Florence Giorgetti gibi oyuncuların oynadığı ve senaryosunu Claude Goretta ve Pascal Lainé’ın beraber yazdığı, yönetmenliğini Claude Goretta’nın yaptığı 1977 yılı yapımı "Dantelli Kız" "La Dantellliere" isimli filmden uyarlama (www.imdb.com)
[2] Agah Özgüç, “Türk Filmleri Sözlüğü” 2. Cilt,syf; 256


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder